Ook in 2021 vertaalt het meerjarenplan zich in een #ambitieusLummen

Op 22 december 2020

Tijdens de zitting van gemeente-en OCMW-raad op maandag 21 december werd een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd. Dit is de manier waarop de nodige budgetten voor het volgende jaar worden verzekerd. Gemeente en OCMW Lummen voorziet voor 2021 voor 5 miljoen aan investeringen. Belangrijke investeringen zijn onder andere de aanleg van fietspaden, een verhoging van de rioleringsgraad, de vernieuwing van het dak van sporthal en zwembad Vijfsprong en de voorbereidingen van grondige renovatie of nieuwbouw van het Oosterhof.

Op maandag 21 december werden respectievelijk door gemeenteraad en OCMW-raad een aanpassing van het meerjarenplan goedgekeurd. Het ging dan voornamelijk om het aanpassen van ramingen van kosten, belastingen en subsidies op basis van de meest recente gegevens, en een aantal wijzigingen en verschuivingen in diverse investeringsprojecten waarvan de timing veranderde. Op deze manier worden de nodige budgetten voor 2021 voorzien.

Ook in 2021 wordt er verder gebouwd aan een vlot en veilig Lummen

Lummen wordt in 2021 verder uitgebouwd tot fietsgemeente, met de creatie van 3 nieuwe fietslussen en de aanleg van fietspaden langs de Blanklaarstraat en de Vinnehoekstraat. De “zwarte ring” wordt een rotonde en op die manier een stuk veiliger. Verder wordt in 2021 ook ingezet op het onderhoud van bestaande wegen en krijgen heel wat wegen een nieuwe toplaag. Er worden daarnaast ook bijkomende middelen voorzien om meer aandacht te besteden aan de communicatie rond al deze wegenwerken.

Een warm en zorgzaam Lummen waarin we elkaar in 2021 hopelijk terug wat meer kunnen ontmoeten

De voorbereidingen met het oog op een grondige renovatie of vernieuwing van het Oosterhof en het lokaal dienstencentrum worden verdergezet, en zullen zich in 2021 o.a. vertalen in de aanstelling van een architect voor de uitwerking van een plan. Intussen zal ook in het Oosterhof het “Huis van het kind” verder vorm krijgen zodat iedereen daar terecht kan met opvoedingsvragen.

Een belangrijk bedrag is ook voorzien voor het dak van sporthal Vijfsprong, dat aan vernieuwing toe is en buitenschoolse kinderopvang ’t Sjamajeeke bouwt in 2021 samen met gemeenteschool De zonnebloem een fietsenstalling / bergruimte. Verder wordt het oud woonzorgcentrum afgebroken. Nieuwe digitale infoborden en een stadsapp zullen vanaf 2021 de Lummenaar op de hoogte houden van wat er te beleven valt in onze mooie gemeente.

Lummenaren voelen zich thuis in een propere, groene en duurzame gemeente.

Voor de herinrichting van het Gemeenteplein zal in 2021 een ontwerper worden aangesteld en ook voor de herinrichting van de begraafplaats van Linkhout is dat het geval. Voor de herinrichting van de begraafplaats van Meldert loopt in 2021 het openbaar onderzoek. Volgend jaar wordt ook de verhoging van de rioleringsgraad verder gezet; na de eerste fase volgen nu ook de resterende straatjes van Gestel, en ook in Geneiken zullen de straten tussen de gewestweg en de snelweg een gescheiden riolering krijgen. 

Bij de wegenwerken van de afgelopen jaren werd logischerwijs al steevast gekozen voor dimbare LED-armaturen, vanaf volgend jaar wordt ook de systematische omschakeling van de rest van de bestaande straatverlichting opgestart. De vergroening van het gemeentelijk wagenpark wordt in 2021 verdergezet met de aankoop van een nieuwe graafmachine en een bestelwagen voor het opruimen van zwerfvuil. De opmaak van een bomenbeheersplan zal niet alleen zorgen voor een inventaris van het vele groen dat onze gemeente rijk is, maar zal ook resulteren in uitgewerkte visie op het beheer ervan.

Meer inhoudelijke toelichting bij de 6 speerpunten van het meerjarenplan, en de vertaling ervan in beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties, is terug te vinden in het meerjarenplan op onze gemeentelijke website (https://www.lummen.be/over-lummen/beleidsdocumenten/beleidsplannen/budget-0).

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is